Jednym z najbardziej popularnych produktów lokalnych tego terenu jest
„syrek wędzony” –krowi ser biały posolony i wędzony z dodatkiem przypraw. Jego tradycja wytwarzania ma ponad 100 lat.
Kolejny to „Kołoc sidziński”- placek przyrządzany na ostro, przypominający okrągły chleb- sporządzany z dwóch rodzajów ciast: serowego i chlebowego.
Jak w większości miejscowości górskich można i tu skosztować oscypka.
Dużą popularnością cieszą się również miody spadziowe, wielokwiatowe.
Te i inne produkty można posmakować m.in. w Punktach Ekomuzealnych, w gospodarstwach agroturystycznych.
Niektóre produkty lokalne i usługi otrzymały znaki promocyjne "Łączy nas Babia Góra". Zostały one wyłonione w konkursie organizowanym przez Grupę Partnerską pod patronatem ministra środowiska i przy udziale Fundacji "Partnerstwo dla Środowiska" w ramach programu "Jakość Życia na Wsi". W kategorii usług noclegowych wyróżniono schronisko PTTK na Hali Krupowej; w kategorii artystyczno-rzemieślniczej hafty oraz dzięcioły i jaskółki rzeźbione w drewnie; w kategorii produktów spożywczych "kołoc sidziński" i wędzone serki oraz nalewkę - miodówkę i miód wielokwiatowy.