To już chyba tradycja, że podczas imprezy „Między dawnymi a nowymi czasy” odbywającej się w sidzińskim skansenie pada deszcz.
Spotkanie współorganizowane przez Stowarzyszenie „Tradycja i Natura” oraz skansen w trzecią niedzielę sierpnia 2016 nie było w tej kwestii wyjątkiem.
Dla tych jednak, którzy przybyli, zabezpieczeni w peleryny, kalosze i parasole, niedzielne popołudnie stworzyło okazję do spróbowania specjałów kuchni regionalnej m.in. zupy rydzowej, zupy z serwatki i sałaty, przepysznych ciast jak również niecodziennych rarytasów takich jak czarne trufle, placek z mąki kasztanowej, czy makarony z nietypowymi dodatkami.
Chętni mogli wziąć udział w warsztatach artystycznych (malowanie na szkle, decoupage), podziwiać stoiska pełne pięknych prac twórców ludowych, jak również posłuchać i poczytać o cudownych właściwościach kapusty, babeczkach króla Stanisława Leszczyńskiego, a nawet sposobach poszukiwania trufli.
Nie zapominając o najmłodszych, zorganizowano ściankę wspinaczkową i tyrolkę. Jak co roku, były także owieczki i króliczki, które specjalnie na tę okazję wprowadziły się do skansenowej zagrody.
Impreza odbywała się w fantastycznej oprawie muzyki biesiadnej, którą zapewnił zespół WALOR z Suchej Beskidzkiej.
Pomimo niesprzyjającej pogody, popołudnie upłynęło w miłej, przyjaznej atmosferze. (T.C.)
Poniżej link do galerii zdjęć: