„ Pozostańcie wierni doświadczeniu pokoleń, które żyły na tej ziemi z Bogiem w sercu i z modlitwą na ustach”
Jan Paweł II
Takie oto motto przyświecało organizatorom Gminy Budzów XVII Powiatowemu Konkursowi Palm i Potraw Wielkanocnych. W konkursie tym uczestniczyły panie z KGW „Bystrzanki”.
Nie od dziś wiadomo, że gospodynie są zawsze i wszędzie tam, gdzie potrzeba. Stosownie do okazji gotują, pieką, promują gminę, prezentują lokalne potrawy i pielęgnują tradycję. Bardzo twórczy i intensywny czas przed świętami wielkanocnymi upłynął gospodyniom na przygotowaniu lokalnych potraw i ciast wielkanocnych, które zaprezentowały podczas konkursu. Z potraw znalazły się m. in. : królik w śmietanie, zupa chrzanowa, „jaskółcze gniazda” z sosem, chrzan z korzenia, „kolorowa wieża z warzyw” w galarecie, pieczeń z jajkiem, buraczki z chrzanem, sałatka jarzynowa, jajka faszerowane, deski serów i wędlin, chleb. Z wypieków znalazły się: babki wielkanocne, mazurek, sernik, baranek wielkanocny, muffinki.
Jury konkursowe doceniło doskonałą jakość potraw i nietuzinkowy smak takich potraw jak: królik w śmietanie i chrzan z korzenia. W kategorii potrawy wielkanocne przyznało II miejsce naszym paniom właśnie za te potrawy. Ogromne gratulacje! (B. Klimek) Fot. KGW Bystrzanki